Maten

Barn bakar

Maten på Montessoriförskolan Trädet lagas inte i lokalerna utan köps in via catering. Av maten som kommer till förskolan idag är ca 30 % ekologisk och köket följer Livsmedelverkets samt Göteborgs Stads föreskrifter.

Matsedeln planeras utifrån följande:

  • 1 dag fisk
  • 1 dag kött
  • 1 dag helvegetariskt
  • 1 dag kött eller fisk
  • 1 dag soppa

Specialkost går att ordna, men vi är ingen allergiförskola, vilket är viktigt att tänka på med barn med kraftig allergi.

 

Mål för måltider

  • Maten ska vara god, näringsriktig och inbjudande.
  • Kosten ska vara varierad.
  • Alla ska ha en lugn och trevlig måltid och det ska vara roligt och positivt att äta tillsammans.
  • Alla ska ha tid och möjlighet att äta sig mätta och samtala med varandra.
  • Måltiden ska vara en inlärningssituation utifrån barnets motoriska och sociala utveckling.

 

Hur gör vi

Bordet ska vara snyggt och trevligt dukat, det är stimulerande för alla. De vuxna är goda förebilder som sitter med och äter och samtalar med barnet om maten. Personal och barn har bestämda platser. Vi uppmuntrar barnet att smaka på all mat utan tvång samt att sitta kvar och vänta på varandra efter måltiden. Barnet hjälper till att duka av.